هوش کودک و ارتباط آن با موسیقی

هوش کودک و ارتباط آن با موسیقی

 هوش کودک ، غریزی و ژنتیکی است یا آموختنی و اکتسابی؟

در پاسخ به این سوال قدیمی هر ساله مطالعاتی منتشر می شوند تا نشان دهند که رشد هوش در دوران کودکی به  فاکتورهای زیادی بستگی دارد.

 به عنوان یک پدر و مادر شما نه تنها ژن های خودتان را به کودک منتقل می کنید بلکه به طور مستقیم با رفتار و گفتار خود و شیوه ی زندگیتان بر روی رفتار و خلق و خوی و حتی سلامت فیزیکی کودک خود نیز تاثیر می گذارید.

هر کودکی با یک سیستم پیچیده از سلول های مغزی کنجکاو، متولد می شود اما اینکه چطور این حس کنجکاوی بیدار شود بستگی به نیروهای بیرونی مانند تغذیه،‌ انگیزه و محیط پیرامونش دارد.

 به بیان دیگر، هوش های کودک با توجه به شناخت و چگونگی برخورد والدین با او رشد می کنند. والدینی که از همان ابتدای بارداری به صحبت کردن، آواز خواندن و کتاب خواندن برای کودک اهمیت می دهند باعث افزایش هوش کلامی او می شوند.

کودکی که هوش کلامی خوبی دارد می تواند زبان ها را بهتر از کودکان دیگر تشخیص داده و فراگیرد.

مغزکودک در طول 6 ماه اول زندگی اش، علاوه بر فراگیری صحبت کردن، یاد می گیرید که کدام حرکتِ زبان و دهانش باعث ایجاد چه صدا و آوهایی می شود.

صحبت کردن به مقدار زیاد آن هم رو در رو با نوزاد، کمک می کند تا  دنیای پیرامون خود را درک کند. بغبغو کردن با صدای آهسته یا زمزمه کردن، نقاط قوت در یادگیری زبان هستند.

بچه ها دوست دارند آنچه را که می شنوند تقلید کنند. با صحبت کردن با کودک و تقلید کردن صدای او،  والدین نه تنها الگوی صدایی را به کودک آموزش می دهند بلکه  او را تشویق به صحبت کردن می کنند که یک دوره ضروری برای یادگیری مکالمه است.

 مطالعات نشان می دهد بچه هایی که والدینشان در  دوران جنینی و  نوزادی با آنها صحبت کردند اغلب در سن 2 سالگی لغت های بسیاری می دانند و در آزمون های استاندارد در سن 3 سالگی، نمرات بالایی می گیرند.

 یکی دیگر از هوش ها، هوش موسیقیایی است. موسیقی یکی از ابزارایی است که هر دو نیمکره مغز را فعال می کند.

دانشمندان معتقد هستند نیمکره چپ مغز مسئول یادگیری زبان است. این نیمکره چیزی که ما می شنویم را پردازش می کند و تقریبا مسئول صحبت کردن است.

این قسمت منطقی مغز است. نیمکره راست مغز مسئولیت آگاهی و ثبت تصاویر را دارد.

تشخیص چهره افراد یکی دیگر از وظایف این مغز است. این نیمکره به ما کمک می کند آنچه را که می بینیم حس کنیم و همینطور به یادگیری زبان هم بستگی دارد و کمک می کند معنی و آهنگ مکالمه را درک کنیم.

مطالعات نشان می دهد کودکانی که در طول زندگی اشان موسیقی بیشتری  گوش کردند ،  15 درصد جسم پینه‌ای (کورپوس کالوزوم)  مغزشان بزرگتر از دیگر کودکان است. (کورپوس کالوزوم، یک شبکه عصبی است که دو نیمکره مغز را به هم متصل می کند)

چند روش برای افزایش هوش موسیقیایی کودک در خانه

  • وقتی در حال تعویض پوشک و یا لباس کودکتان هستید، برای او آواز بخوانید و  با حرکات ساده ی دست و سر، ریتم های جالب درست کنید.  اغلب کودکان شیفته این بازی هستند و به آن جلب می شوند.

مانند این شعر :

یه توپ دارم قلقلیه                     سرخ وسفید و آبیه

می زنم زمین هوا می ره             نمی دونی تا کجا می ره . . .

  • زمان شام جشن بگیرید یا زمان شام خوردن موسیقی های ملایم بگذارید( موسیقی های که با خوراکی ها و غذا مربوط باشد).
مثل این شعر :

اگه می خوای بزرگ شی            غذا بخور عزیرم

کدوم غذا رو میخوای                بگو برات بریزم

تو سفره صبحونه                     حلیم کنار نونه

لقمه نون و پنیر                       خوشمزه و بی نظیر. . .

  • بعضی از موسیقی های برای حمام کودک مناسب هستند

شالاپ شولوپ آب بازی        با بچه ناز نازی . . .

  • و در نهایت موسیقی که به کودک آرامش می دهد وبرای زمان خواب او مناسب است

دختر ناز خوب من          عروسک خوشگل من

شب شد لالا کن            شب شد لالاکن . . .

به خاطر داشته باشید، 4 سال اول زندگی دوره مهم رشد مغز کودک است که بیشترین رشد را نسبت به سال های آینده خواهد داشت. این زمانی است که شما می توانید تا آنجا که امکان دارد کودک خود را با تجربیات و مهارت ها ی متناسب با سن و رشد جسمی و عقلیش آشنا کنید.

تجربیات اولیه هر انسان سهم بسزایی در ساختار مغز و ظرفیت های آن دارد. اگر کودک بر پایه روند رشد مغزی اش آموزش های صحیح ببیند و از ابزار هایی مانند موسیقی و حرکات موزون در زمان و مکان های درست برای او استفاده شود، هوش او افزایش می یابد.

پس توصیه ما آواز خواندن و آواز خواندن و آواز خواندن به دفعات زیاد است.

آواز بخوانید با موسیقی یا بدون موسیقی و نگران نباشید که چه صدایی دارید. موسیقی مورد علاقه اتان را بگذارید و دور تا دور خانه برقصید. نه تنها خودتان لذت می بردید بلکه مهارت های باارزشی را در کودکتان رشد می دهید.

نویسنده : جنی ویلکینسون؛ هی دی هو

مترجم : ندا سائقی

ویرایش و بازنویسی متن: فریبا اباذری

3 در مورد “هوش کودک و ارتباط آن با موسیقی”

  1. ‌بسیار مقاله خوب و جالبی بود. بعضی از این ها در مورد خود من صدق میکرد و به یاد بچگی هام مینداخت که در اون زمان چه حس خوبی داشتم. ممنون بابت این مقاله خوب. دسستون درد نکنه

    1. سلام
      ممنونیم که با ما همراه هستید و با دقت مطالب علمی سایت را دنیال می کنید و سپاسگزاریم که نظر ارزشمندتان را برای ما ارسال کردید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالا بروید