آزار جنسی کودکان
آزار جنسی کودکان و سوء استفاده جنسی از آنها، یکی از مصادیق کودک آزاری است که انواع مختلفی دارد. هرگاه در تربیت جنسی کودکان، از آزار جنسی سخن گفته می شود والدین گمان می کنند که برقراری ارتباط جنسی به طور کامل با کودک یا نوجوان منظور است. در صورتی که این فقط یکی از آزار های جنسی محسوب می شود. در ادامه ی این مطلب در فرزند فردا، شما را با انواع آزار جنسی آشنا میکنیم.
آزار جنسی چیست؟
- هر گونه لمس یا رفتاری که محتوای جنسی داشته باشد چه با اجبار باشد چه با اغوا که موجب تحریک و لذت جنسی فرد آزارگر شود و توسط یک بزرگسال یا نوجوان بالای 16سال اتفاق بیافتد آزار جنسی و تجاوز به روح و جسم کودک تلقی می شود.
اگر دو کودک یا نوجوان هم سن، رفتارها یا شوخی های جنسی با یکدیگر انجام دهند رفتار پر خطر محسوب می شود اما اگر یکی از آنها به دیگری آسیب برساند یا با اجبار کاری انجام دهد آزار جنسی محسوب می شود: - نشان دادن تصاویر و فیلم های حاوی مطالب جنسی و نامناسب اخلاقی باشد
- لمس و نوازش های گیج کننده که یا کودک را وادار به انجام آن کنند یا خود کودک را اینگونه لمس کنند
- نشان دادن بدن برهنه ی خود به کودک یا تماشای برهنگی کودک
- به کار بردن کلمات و جملات جنسی و آزار دهنده برای کودک و برقراری ارتباط کامل جنسی با کودک یا نوجوان ،از نمونه های آزار جنسی محسوب می شود.
نشانه های بیماران جنسی یا افراد آزارگر چیست؟
برخلاف باور عموم، آزار گرها هیچ نشانه بارز بیماری روانی ندارند. افرادی هستند کاملا عادی که زندگی شغلی و اجتماعی خود را دارند و سالم و تحصیلکرده هستند. طبق پژوهش های انجام شده تنها 3 درصد آزار گرها اختلال روانی دارند.
همچنین برخی گمان می کنند که آزار گرها فقط افراد غریبه و مجرد هستند در صورتی که بر اساس آمارهای داده شده حدود 97 درصد آزار گرها از آشنایان و نزدیکان کودک بوده اند. و توسط هم افراد متاهل و هم مجرد صورت می گیرد.
معمولا افرادی که در کودکی مورد آزار جنسی قرار گرفتند در بزرگسالی دست به آزار جنسی زده اند.
بطور کلی آزار جنسی، بیشتر از نوجوانان گزارش می شود چون در این دوران میل جنسی فرد به شدت زیاد و خویشتن داری در او بسیار اندک است.
تربیت جنسی کودک از اولین روز های تولد او آغاز می شود.
برای فراگیری اصول تربیت فرزند در دو سال اول زندگی،
دوره استثنایی ” دو سال طلایی” رو از دست ندید.
می خواهم در دوره دوسال طلایی کودک شرکت کنم
نشانه ها کودک آزار دیده چیست؟
1. ایجاد تغییر در خواب و خوراک کودک
2. دچار کابوس های شبانه مشود یا زیاد از دل درد شکایت میکند
3. تمایل به گوشه گیری و انزواطلبی
4. ادرار همراه خون یا سوزش
5. مشکل در نشستن و راه رفتن
6. واکنش نشان دادن به هرگونه لمس یا تماس بدنی
7. علاقه زیاد و عجیب به برقراری ارتباط با فردی خاص و یا برعکس، امتناع غیرعادی از دیدن یا ارتباط با فردی خاص
8. ایجاد علایم اضطراب مانند لکنت زبان، ناخن جویدن، شب ادراری
9. تغییر رنگ در لباس زیر کودک
10. مشاهده زخم هایی در قسمت های خصوصی بدن یا قسمت های دیگر بدن کودک
چرا کودکان، آزار جنسی را گزارش نمی کنند؟
والدین گمان می کنند که کودکان آزار را افشا می کنند در صورتیکه بیشتر از 80 درصد آزارها را کودکان اصلا گزارش نمی دهند و آزار یک یا دو روز نیست بلکه کمترین زمان مخفی ماندن آن 3 سال است. دلایل زیر از علت های سکوت کودکان در مورد آزار است:
1. ترس از تنبیه شدن
2. وابستگی به آزار گر
3. نگرانی از باور نشدن
4. احساس گناه، شرمندگی و خجالت
5. فقدان قدرت کلامی
6. گاهی شدت آزار به قدری است که کودک دچار فراموشی موقتی می شود
درمان آزار جنسی کودک
همیشه در نظر داشته باشید که پیشگیری بهتر از درمان است. برای پیشگیری از آزار جنسی در کودکان خود باید خود را به سلاح دانش مجهز کنید تا مراقبت ها و آموزش های لازم را نسبت به فرزند خود اعمال کنید. هرچه سن کودک آسیب دیده بیشتر باشد، اثرات شدید تری بر روح و روان کودک به جا می ماند. همچنین هرچه نسبت فرد آزار گر به کودک نزدیک تر باشد، آسیب وارد شده به کودک نیز بیشتر است.
در صورت مورد آزار قرار گرفتن کودک، والدین باید بطور جدی از هرگونه خشونت و تنبیه پرهیز کنند. استرس کودک در این مواقع به شدت زیاد است و والدین از تشدید آن باید جلوگیری کنند.
والدین باید کودک را حمایت کنند. احساس گناه در او ایجاد نکنند. و هرگز جملاتی مانند چرا زودتر چیزی نگفتی، یا چرا از خودت دفاع نکردی، چرا فرار نکردی و… را نگویند.
جوی آرام و حمایت کننده برقرار کنند. همزمان سعی کنند رابطه ی عاطفی بیشتری با کودک برقرار کنند.جزییات ماجرا از کودک نپرسند و حتما به یک روانشناس متخصص مراجعه کنند.
چگونه از آزار جنسی پیشگیری کنیم؟
1. اکثر کودکانی که مورد آزار قرار می گیرند نا آگاه هستند. پس باید زمینه تربیت جنسی کودک و نوجوان، خودآموزش های لازم را ببینیم و به فرزندان خود نیز متناسب با سن آنها آموزش دهیم
2. تا جای ممکن کودک را در منزل دوستان و اقوام تنها نگذارید
3. همیشه بدانید فرزند شما در حال حاضر کجاست و مشغول چه کاری است
4. آموزش هایی که به کودک خود می دهید دوطرفه باشد؛ یعنی نه خودت انجام بده نه اجازه بده کسی انجام دهد.
5. آموزش انواع لمس و بوس خوب، بد، گیج کننده به کودک
6. آموزش نه گفتن و قانون دفاع
7. به کودک آموزش دهید که احترام به بزرگترها به معنی چشم گفتن به خواسته های آنها نیست.
8. همیشه به صحبت های کودک خود گوش دهید و ارتباط عاطفی خود را با کودک قوی کنید تا به شما اعتماد کند و چیزی را از شما مخفی نکند.