پرخاشگری کودکان از جمله رفتارهایی است که اغلب والدین از آن شکایت دارند. با کمی توجه می توان متوجه این مساله شد که بروز رفتارهای آزار دهنده کودکان حاوی یک پیام است.
در این کارگاه چه می آموزیم؟
در کارگاه 120 دقیقه ای پرخاشگری کودکان که شامل 6 بخش می باشد موارد زیر مورد بررسی قرار می گیرد:
- آشنایی با انواع رفتارهای کودکان
- دلایل پرخاشگری کودکان
آشنایی با مفاهیم خشم، عصبانت و خشونت
بررسی عوامل بروز خشم در والدین و کودکان - چگونگی شکل گیری پرخاشگری
- چند روش برای مقابله با پرخاشگری
آشنایی با نافرمانی مقابله ای و اختلال سلوک - تمرین روش گفتگو با کودک پرخاشگر
- تمرینات عملی و کاربردی کنترل خشم و مقابله با پرخاشگری
شناخت انواع رفتار در کودکان چه اهمیتی دارد؟
پرخاشگری کودکان از جمله رفتارهایی است که اغلب والدین از آن شکایت دارند. با کمی توجه می توان متوجه این مساله شد که بروز رفتارهای آزار دهنده کودکان حاوی یک پیام است.
والدینی که آموزش دیده باشند به راحتی می توانند بر اساس هر یک ار رفتارهای فرزندشان، دلیل بروز آن را تشخیص داده و با روش های صحیح با آن مقابله کنند . همچنین والدین آگاه می دانند که وقتی کودک آنها رفتاری می کند که خارج از کنترل خودش می باشد، نیازمند این است که مهارت هایی را بیاموزد .
اینکه این مهارت ها چیستند و چگونه باید ابتدا والدین بیاموزند و سپس به فرزندشان آموزش دهند، مطالب مهمی است که در کارگاه پرخاشگری کودکان به طور مفصل به آن پرداخته شده است .
چرا در این کارگاه انواع توجه مورد بررسی قرار گرفته است؟
به گفته پژوهشگران حوزه کودک و نوجوان ، یکی از ریشه های اصلی پرخاشگری این گروه سنی، نیاز به توجه است. کودک بر اساس غریزه فطری اش از نخستین روزهای زندگی به دنبال جلب توجه اطرافیان می باشد و والدین، مهمترین افرادی هستند که کودک سعی می کند با روش های مختلف، مورد نوجه آنها قرار گیرد.
آن زمان که این نیاز به درستی شناسایی و پاسخ داده نشود، آنوقت کودک از هر روشی، ولو آزار دهنده ، برای جلب توجه والد خود استفاده می کند و با اولین واکنش والدین و گرفتن توجه منفی، این شیوه رفتاری را به دفعات تکرار می کنند.
مبحث توجه، یکی از مهمترین سرفصل های فرزند پروری می باشد که در این کارگاه به طور مفصل با ارایه مثال ها و تمرینات به آن پرداخته شده است.
خشم ، عصبانیت و خشونت با هم چه تفاوتی دارند؟
پرخاشگری کودک، رابطه نزدیکی با مفاهیمی از قبیل خشم، عصبانیت و خشونت دارد. در نگاه اول این مفاهیم بسیار به هم شبیه هستند. اما کارشناسان معتقدند خشم یک واکنش طبیعی است. ولی پرخاشگری و خشونت یک رفتار کنترل نشده در هنگام بروز خشم هستند.
پس آیا والدین حق دارند زمانی که کودک پرخاشگری می کند عصبانی شوند؟ پرخاشگری چطور ؟ پس راهکار چیست؟
بخشی از پاسخ این سوال در مقاله ” خشونت کودک ” و به طور کامل در این کارگاه ، ارایه شده است.
چرا باید در این کارگاه شرکت کنم؟
یکی از مشکلات اساسی بسیاری از والدین در مسیر تربیت فرزندشان، پرخاشگری کودک می باشد. همانطور که می دانید، بسیاری از پدران و مادران پرخاشگر امروز ، کودکان پرخاشگر گذشته هستند و اگر فرزندشان را درست تربیت نکنند آنها نیز پدر و مادران پرخاشگر آینده خواهند بود.
بر اساس آمار موجود در مورد دلایل طلاق و جرح و قتل، ریشه بسیاری از این مشکلات، نبود مهارت های کنترل و مدیریت خشم اعلام گردیده که اگر آن فرد می توانست فقط چند دقیقه بر رفتار خودش مسلط شود، هرگز آن اتفاق نمی افتاد. از اینرو ، یادگیری مهارتهای خود کنترلی و پیدا کردن ریشه های پرخاشگری و اصلاح آن نه تنها یکی از مهمترین کارهای والدین می باشد بلکه جزو واجبات والدگری آنها است، چرا که آینده فرزندشان در صورت نداشتن این مهارت و داشتن ژن پرخاشگری و تربیت نادرست، در معرض خطر خواهد بود.
شاید برای شما هم این سئوالها پیش آمده باشدکه :
- چند درصد این نوع رفتار ژنتیکی و چند درصد آن اکتسابی است؟
- اگر رفتاری مثل پرخاشگری، در ژن هر یک از زوج ها یا هر دو، وجود داشته باشد، آیا آن کودک محکوم است که این رفتار را تا آخر عمر با خود داشته باشد؟
این سئوالات و دیگر سئوالات شما در خصوص دلایل و راهکارهای اصلاح رفتار پرخاشگری کودکان از 1 تا 12 سالگی ،در این کارگاه به طور کامل توضیح داده شده است.
اگر می خواهید فرزندانی شاد، سالم و موفق تربیت کنید، از همین جا و هم اکنون آغاز کنید.
حسین مهدیان –
دوره خوب و مفیدی است