جادوی بازی با گل در رشد اولیه کودکی
گل بازی چیست؟
آیا می دانستید که گل نه تنها یک ماده سرگرم کننده برای بازی کودکان است بلکه برای رشد آنها نیز فوق العاده مفید است؟ چیزی که در مورد گل خارق العاده است، طبیعت باز آن است. هیچ راه درست یا نادرستی برای بازی کردن با آن وجود ندارد. و این به کودکان آزادی برای کاوش و بیان خود را می دهد. چه آن را به صورت توپ درآورند، چه آن را پهن کنند یا مجسمههای پیچیده بسازند. هر عمل چیزی منحصر به فرد را آشکار میکند. این می تواند سطح تمرکز، خلاقیت آنها یا حتی نحوه برخورد آنها با حل مسئله باشد.
نقطه عطف رشد کودک
چیزی که در مورد گل خارق العاده است، طبیعت باز آن است. هیچ راه درست یا نادرستی برای بازی کردن با آن وجود ندارد. و این به کودکان آزادی برای کاوش و بیان خود را می دهد. چه آن را به صورت توپ درآورند، چه آن را پهن کنند یا مجسمههای پیچیده بسازند. هر عمل چیزی منحصر به فرد را آشکار میکند. این می تواند سطح تمرکز، خلاقیت آنها یا حتی نحوه برخورد آنها با حل مسئله باشد.
شاید تعجب کنید که بازی با گل، چندین نقطه عطف رشد کودک را شکل می دهد. گل بازی فقط کثیف کردن دست ها نیست. بلکه ایجاد مهارت های ضروری زندگی است.
مزایای گل بازی شامل این موارد است:
کودکان با فشردن، نوازش و کوبیدن گل، هماهنگی دست ها و چشم ها رادر خود ایجاد می کنند. آنها همچنین با فشار دادن و نیشگون گرفتن گل، ماهیچه های انگشت و دست را تقویت می کنند.
این به کودکان اجازه می دهد تا خلاق باشند و با دستکاری گل با غلتاندن، برش دادن و شکل دادن به آن، بافت، اشکال و فرم ها را یاد بگیرند.
گل بازی تجربه ساخت اشیاء سه بعدی را می دهد که در صورت خشک شدن می توانند دوباره استفاده شوند یا بازیافت شونداین موضوع به کودکان اجازه می دهد تا در حین کار های مشترک، ایده های خود را به اشتراک بگذارد و با یکدیگر معاشرت کنند کودکان می توانند بیاموزند که احساسات و عقاید خود را به شیوه ای ایمن و جذاب بیان کنند.
اینها همه مهارت های مهمی برای کودکان هستند، به ویژه زمانی که آنها برای ورود به آموزش رسمی آماده می شوند. مزیت استفاده از گل این است که یک محیط طبیعی و قابل قالب گیری است که می تواند به عنوان سیمان، چسب و حتی رنگ استفاده شود.
کارشناسان درباره بازی با گل چه می گویند؟
پل آر وایت (Paul R White)، مددکار اجتماعی بالینی آمریکایی، بیش از 30 سال است که از گل به عنوان یک ابزار درمانی استفاده می کند. او در کتاب خود،” گل درمانی”، می گوید که چگونه بازی با گل می تواند به طور طبیعی مکالمات معنادار بین کودکان و بزرگسالان را تسهیل کند. وایت ابزارها و تکنیکهای منحصر به فردی ابداع کرد که به او در آموزش مقابله با استرس، ابراز احساسات و حل مشکلات کودکان کمک کرده است، از جمله از طریق استفاده و بازی با گل. وایت همچنین مقاله ای در مورد خشت درمانی به کنگره جهانی بازی درمانی و روان درمانی کودک در لندن، انگلستان ارائه کرد.
او از گل در کار خود به عنوان یخ شکن، تسکین دهنده پرخاشگری و به عنوان ابزار اولیه در درمان استفاده کرده است.
مکالمه از طریق بازی با گل
وایت در کتابش میگوید: «از طریق بازی دوجانبه، مکالمه بین کودک و مشاور به طور خودکار پدیدار میشود. گفت و گو لازم نیست اجباری یا ساختگی باشد، اما به طور طبیعی زمانی اتفاق می افتد که مشاور این فرآیند پویا و جذاب را آشکار می کند. نمایش می دهد، آموزش می دهد و کودک می پرسد، یاد می گیرد و آزمون و خطای خود را تجربه می کند. این شیوه تعامل، بزرگسالان را از طریق یک فرآیند مشاوره عملی، شفاهی، غیر مداخله گر و حل مسئله، با کودک پیوند می دهد.
گل بازی، زبانی برای افکار کودک
لیزا ترنی، مدرس ارشد آموزش در دوران کودکی، استفاده از گل را توصیه می کند. او معتقد است که گل بازی به کودکان زبان دیگری برای بیان افکار و عقایدشان می دهد.
او در یک پست وبلاگ برای Early Arts گفته: ” پس از مشاهدات بسیار و تجربه کار با کودکان با استفاده از گل، به شدت احساس می کنم که جدا از آموزش مهارت های فیزیکی مورد نیاز برای استفاده موفقیت آمیز از رسانه برای خلق آثار هنری سه بعدی، کودکان با استفاده از گل، به زبان دیگری برای بیان افکار، ایده ها و تئوری های نوظهور دست پیدا می کنند.”
ماروین بارتل، استاد هنر در کالج گوشن در ایالات متحده، در یک پست وبلاگی در وب سایت خود می گوید : «گل آنقدر جذاب است که برخی از کودکان بدون هیچ انگیزه بزرگسالی برای حفظ علاقه خود برای مدت طولانی مشغول آن هستند. این می تواند یک راه عالی برای افزایش دامنه توجه برخی از کودکان باشد.
کارشناسان دانشگاه ایالتی پنسیلوانیا عقیده دارند، کودکان بخش های زیادی از شخصیت خود را از طریق تجربیات گل بازی نشان می دهند:
- رویکردها و واکنشها به یک ماده جدید (تخیل، مراحل مشارکت، خلق و خو، احساسات)
- ابتکار، کنجکاوی و حل مسئله
- تکنیک و دستکاری (آنچه انجام می دهند و از چه مهارت هایی استفاده می کنند)
- رشد جسمانی (مهارتهای حرکتی کوچک و بزرگ)
- ایده ها در اشکال بازنمایی (ارتباط ایده ها به معنا، نمایش های نمادین)
- بیان و ارتباط (زبان، سواد، و مهارت های اجتماعی و عاطفی)
- تعاملات و پیشرفت ها در طول زمان (با افراد دیگر، مواد دیگر)
گل بازی و رشد عضلات ظریف و بزرگ
یکی از مزایای کمتر شناخته شده اما فوق العاده مهم بازی با گل رشد عضلات است. وقتی کودکان گل را دستکاری می کنند، در واقع هم عضلات ظریف و هم عضلات بزرگ را درگیر می کنند که برای رشد فیزیکی آنها بسیار مهم است.
- مهارت های حرکتی ظریف – اعمالی مانند نیشگون گرفتن، نوک زدن و غلتیدن قطعات کوچک گل، ماهیچه های کوچکتر انگشتان و دست ها را درگیر می کند. این حرکات برای کارهایی مانند در دست گرفتن مداد، بستن دکمه پیراهن یا بستن بند کفش ضروری هستند.
- مهارتهای عضلانی بزرگ – وقتی کودکان گل را ورز میدهند، میکوبند یا فشار میدهند، از بازوها، شانهها و حتی ماهیچههای اصلی خود استفاده میکنند. این فعالیتهای عضلانی بزرگ برای مهارتهایی مانند بلند کردن،هل دادن و کشیدن پایهای هستند.
تاثیر بازی با گل در کاهش اضطراب و استرس
یک مطالعه در ایران با هدف بررسی تأثیر خشت درمانی و روایت درمانی بر کاهش سطح اضطراب در کودکان پیش دبستانی انجام شد. این مطالعه شامل 30 کودک مهدکودک بود که به سه گروه تقسیم شدند: 10 نفر در گروه خشت درمانی، 10 نفر در گروه روایت درمانی و 10 نفر در گروه کنترل. این مطالعه تفاوت معناداری را در سطوح اضطراب در بین گروه ها نشان داد. هر دو گروه خشت درمانی و روایت درمانی نسبت به گروه کنترل کاهش اضطراب را نشان دادند. گروه خشت درمانی میانگین نمره 63/3 و گروه روایت درمانی 83/2 داشتند که هر دو تفاوت معنی داری با میانگین 71/0- گروه کنترل داشتند. اما تفاوت معنی داری بین گروه خشت درمانی و روایت درمانی از نظر کاهش اضطراب وجود نداشت.
بر اساس این مطالعه، هر دو روش درمانی گلی و روایت درمانی در بهبود عزت نفس، عملکرد مدرسه و جامعه پذیری کودکان موثر هستند.
گل بازی و نقش آن در بهزیستی روانی اجتماعی
مطالعه دیگری در کنیا، به این موضوع پرداخت که چگونه بازی با گل از کودکانی که در طول همهگیری دسترسی به مدارس را از دست دادهاند، حمایت میکند و بر حق کودکان برای تحصیل و رفاه روانی اجتماعی آنها تأثیر میگذارد.
این مطالعه که در مجله هنرها و علوم اجتماعی آفریقای شرقی منتشر شد، به بررسی تأثیرات روانی-اجتماعی همهگیری کووید-19 بر کودکان و چگونگی بازی، بهویژه با نقاشی و مدلسازی گل رس، میتواند یک ابزار درمانی و آموزشی باشد. این مقاله استدلال میکند که این اشکال بازی میتواند به کودکان کمک کند تا با استرسها و آسیبهای ناشی از همهگیری مقابله کنند و در عین حال یادگیری شناختی و اجتماعی را نیز ارتقا دهند.
این مطالعه استدلال میکند که بازی با اشکال هنری مانند نقاشی و مدلسازی گل میتواند ابزار قدرتمندی برای یادگیری شناختی و اجتماعی باشد. آنها همچنین می توانند به عنوان فعالیت های درمانی برای مقابله با افسردگی و رفتار خشونت آمیز عمل کنند. فعالیت هایی مانند مدل سازی و نقاشی با گل به عنوان فعالیت های غیر جدی توصیف می شوند که ذهن را آزاد می کنند و برای بیان عالی هستند. گل به عنوان یک ماده چکش خوار توصیف می شود که به راحتی می توان آن را دستکاری کرد، در حالی که نقاشی یک رسانه رنگارنگ برای بیان ارائه می دهد.
این مطالعه نشان میدهد که این فعالیتهای مبتنی بر هنر باید در برنامه درسی، بهویژه برای کودکان چهار تا شش ساله، ادغام شوند تا رشد روانی-حرکتی و خلاقیت آنها افزایش یابد.
بازی با گل و تقویت مهارت های حرکتی ظریف
یک مطالعه اندونزیایی تأثیر بازی سازنده با گل را بر مهارت های حرکتی ظریف کودکان بررسی کرد. مطالعه کوچک توسط محققان STKIP Kusuma Negara شامل دو گروه 11 کودک، یکی به عنوان گروه آزمایش و دیگری به عنوان گروه کنترل بود. این مطالعه از تکنیکهای مشاهده آزمایشی برای جمعآوری دادهها استفاده کرد و از تحلیلهای آماری توصیفی و ناپارامتریک استفاده کرد. نتایج نشان داد که بین دو گروه تفاوت معناداری وجود دارد که نشان میدهد بازی سازنده با گل بر مهارتهای حرکتی ظریف کودکان تأثیر مثبت دارد.
در این مطالعه، نویسندگان جنبه های فیزیکی کار با گل را بررسی می کنند.
کار با گل باعث تقویت عضلات بزرگ و کنترل حرکتی ظریف می شود. گل نسبتاً مقاوم است و برای انعطاف پذیری نیاز به ورز دادن و کار دارد. کودکان هنگام استفاده از گل می توانند بایستند یا بنشینند. ایستادن مزیت واکنش عضلانی کل بدن به گل را فراهم می کند. گل سخت مقاومت محکمی را ایجاد می کند که کودک باید بر آن غلبه کند. این شامل استفاده از شانه ها، بازوها، دست ها و انگشتان می شود. بازی با گل باعث رشد ماهیچه های بزرگ و کنترل حرکتی ظریف می شود زیرا گل کاملاً مقاوم است و برای نرم کردن آن خمیر می شود.
مزایای بازی با گل در رشد اولیه کودکی نه تنها توسط نظرات متخصصان بلکه توسط تحقیقات علمی در حال رشد نیز پشتیبانی می شود. از پرورش خلاقیت و مهارت های اجتماعی گرفته تا تقویت رشد عضلات خوب و بزرگ، بازی با گل به عنوان یک ابزار آموزشی چند وجهی عمل می کند.
منابع:
- ” بازی با گل” ، Penn State Extension
- اثربخشی خشت درمانی و روایت درمانی بر اضطراب کودکان پیش دبستانی اثر پریسا رحمانی
- ” تنظیم مجدد حقوق آموزش از طریق بازی با نقاشی و مدل سازی گل رس در میان کودکانی که تحت تاثیر اثرات روانی اجتماعی همه گیری کووید 19 قرار دارند “ ، اوگوتو، دبلیو (2023).
- ” تأثیر بازی سازنده با رسانه های خاکی بر مهارت حرکتی ظریف کودکان ” نوشته نیروانا، لیلا مهارانی و مفتاح الجنه.
- گزیده ای از ” کلی درمانی “، پل آر وایت