چگونه در اعتماد به نفس کودکان وحس ارزشمند بودن را ایجاد کنیم و به آنها کمک کنیم تا در مقابل موانع، احساس توانمندی کنند.
از بدو تولد، کودک به سرعت شروع به آموختن می کند. او علاوه بر کسب توانایی های جدید، اعتماد به نفس لازم برای استفاده از آن توانایی ها را هم به دست می آورد.
همانطور که کودک بزرگتر می شود، این اعتماد به نفس می تواند به همان اندازه ی مهارت ها، برایش مهم باشد. برای پیشرفت، بچه ها باید به قابلیت های خود اعتماد کنند.
در عین حال، لازم است یاد بگیرند که می توانند عدم موفقیت هایشان را نیزمدیریت کنند و با تسلط بر تجربیات حاصل از شکست ها، اعتماد به نفسشان را به درستی پرورش دهند.
در اینجا 12 راه وجود دارد که می توانید به بچه ها کمک کنید تا توانایی خود را درک کنند واز مهارت و استعداد خود بهره مند شوند.
1- خود را به الگوی اعتماد به نفس تبدیل کنید.
حتی اگر کاملا این احساس را ندارید، به گونه ای عمل کنید که کودک با دیدن خوش بینی وآمادگی کامل شما در انجام کارهای جدید، با الگویی خوب مواجه شود. این به این معنی نیست که شما باید وانمود کنید که کامل هستید. نگرانی خود را نشان دهید، اما روی آن تمرکز نکنید. تمرکز شما باید روی موارد مثبت کاری باشد که انجام می دهید.
2- از اشتباهات ناراحت نشوید.
به بچه ها کمک کنید درک کنند که هر کسی اشتباه می کند و مهم این است که از اشتباهات درس بگیریم نه این که روی اشتباهاتمان درجا بزنیم.
افراد مصمم، اجازه نمی دهند که ترس از شکست، مانع حرکتشان شود. نه به این دلیل که مطمئن هستند که هرگز شکست نخواهندخورد، بلکه به این دلیل که می دانند چگونه در رفع ناکامی ها، موفق شوند.
3- بچه ها را تشویق کنید تا چیزهای جدید را امتحان کنند.
به جای متمرکز کردن تمام انرژی کودکان بر روی توانایی هایی که در حال حاضر دارند، بهتر است شرایطی فراهم کنید تا کارهای متنوعی انجام دهند.
کسب مهارت های جدید باعث می شود که بچه ها برای مواجهه باهرآنچه در زندگی سر راهشان قرار میگیرد، توانایی و اعتماد به نفس لازم را به دست آورند.
4- بگذارید بچه ها شکست بخورند.
طبیعی است که بخواهید فرزندتان را ازشکست نجات دهید، اما بچه ها از طریق آزمون و خطا یاد می گیرند و شکست های کوتاه در راه یک هدف، کمک می کند تا بچه ها متوجه شوند که شکست یک فاجعه نیست.
این امر همچنین مشوقی است برای تلاش بیشتر آنها و تا بزرگسالی برایشان سودمند خواهد بود.
5- پشتکارشان را تحسین کنید.
تسلیم نشدن در هنگام ناامیدی و عقب ننشستن پس از شکست، از مهارت های مهم زندگی است.
اعتماد به نفس و عزت نفس به معنای همیشه و همه جا موفق شدن نیست، بلکه معنای واقعی آنها، انعطاف پذیری کافی برای ادامه تلاش و عدم نا امیدی در زمان شکست است.
6- به بچه ها کمک کنید، علاقه شان را پیدا کنند.
رفتن به دنبال علاقمندی ها، می تواند به کودکان کمک کند تا هویتشان را تقویت کنند که برای ایجاد اعتماد به نفس ضروری است. البته، دیدن رشد استعدادهایشان هم کمک قابل توجهی به افزایش عزت نفس آنها میکند.
7- کمک کنید اهدافشان را تنظیم کنید.
اهداف مشخص شده بزرگ و کوچک، و دستیابی به آنها باعث می شود بچه ها احساس قدرت کنند.
با کمک فرزندتان خواسته ها و رویاهایش را به اهداف عملی تبدیل کنید. او را تشویق کنید تا از کارهایی که میخواهد انجام دهد، فهرستی تهیه کند.
سپس، تقسیم کردن اهداف بلندمدت به معیارهای واقع بینانه را با هم تمرین کنید. شما با اعتبار بخشیدن به علاقمندی های فرزندتان، به او کمک می کنید مهارت های مورد نیاز در طول زندگی برای رسیدن به اهدافش را یاد بگیرد.
8- برای تلاش کودک خود، جشن بگیرید.
ستایش بچه ها برای موفقیت هایشان بسیارعالی است، اما مهم است که آنها بدانند که صرف نظر از نتیجه به دست آمده، شما به تلاش های آنها افتخار می کنید.
کسب مهارت های جدید کار سختی است و نتایج همیشه فوری نیستند.
بگذارید بچه ها بدانند که کارهایی که انجام می دهند، برای شما ارزشمندهستند. از ساختمان ساختن بچه نوپا تا تلاش یک نوجوان برای آموختن نوازندگی یک ساز.
9- بگذارید با سعی و جدیت کاری را انجام دهد
بچه ها ممکن است غرولند کنند، اما زمانی که کارهای متناسب با سنشان را انجام میدهند و روی آنها حساب می کنید، بیشتر احساس ارزشمند بودن می کنند.
از برداشتن اسباب بازی ها تا شستن ظرف ها یا مراقبت از برادر و خواهر کوچکترشان موقع بازی. انجام تکالیف و فعالیت های پس از مدرسه خیلی خوب هستند.
اما این که بدانی خانواده به تو نیاز دارد، فوق العاده ارزشمند است.
10- کمک کنید نقص هایشان را بپذیرند.
به عنوان بزرگسال ما می دانیم که کمال مطلق، غیر واقعی است و برای بچه ها مهم است که این موضوع را در اسرع وقت درک کنند.
به بچه ها کمک کنید تا متوجه شوند آنچه در تلویزیون، مجله ها یا رسانه های اجتماعی نشان می دهد که دیگران همیشه خوشحال، موفق و خوشتیپ هستند، غیرواقعی و مخرب است. درعوض، به آنها یادآوری کنید که انسان بودن به معنای کامل بودن نیست.
11- آنها را برای موفق شدن برنامه ریزی کنید.
چالش ها برای بچه ها لازمند، اما آنها باید فرصت موفق شدن هم داشته باشند. به فرزند خود کمک کنید تا کارهایی انجام دهد که باعث آرامش و اعتماد به نفس او برای مقابله با چالش های بزرگتر شود.
12- عشق خود را به کودک نشان دهید.
اجازه دهید فرزند شما بداند که شما اورا دوست دارید. برنده یا بازنده ، با نمرات خوب یا بد. حتی زمانی که به او دلداری می دهید.
اطمینان حاصل کنید که فرزند شما می داند که شما همواره فکر می کنید او عالی است . نه فقط زمانی که او کارهای عالی انجام می دهد. به این ترتیب او خود را ارزشمند می داند. حتی زمانی که احساس خوبی در مورد خود نداشته باشد.
نویسنده: اریک بارکر
مترجم و ویراستار: حسین مهدیان
انتخاب و بازنگری متن : فریبا اباذری