عشق ورزیدن به کودک چگونه به افزایش هوش او کمک می کند؟

عشق ورزیدن به کودک چگونه به افزایش هوش او کمک می کند؟

عشق ورزیدن به کودک را پژوهشگران یکی از مهم ترین فاکتور های کمکی در جهت رشد مغز و هوش او می دانند.

اگر شما نگران عقب افتادن فرزندتان از هم سن و سال های خودش هستید به این علت است که در این زمینه آموزش کافی ندیده اید.

شاید برای آموزش ندیدن در این زمینه، دلایلیداشته باشیداز قبیل نداشتن وقت و بودجه کافی. اما به هر دلیلی که در این زمینه اطلاعات کافی ندارید، نگران نباشید ما در این مقاله نکات اصلی که شما نیاز به دانستن آن دارید را در اختیارتان قرار خواهیم داد.

زبان عشق کودک را بشناسیم

خبر خوبی که می توانیم درباره چگونه باهوش تر شدن فرزندنتان به شما بدهیم این است که  برای دستیابی به این دانش، ابزار خاصی نیاز ندارید.

پول زیادی هم لازم نیست هزینه کنید و برای شما که از نداشتن وقت گلایه دارید هم باید بگوییم وقت زیادی هم از شما نمی گیرد.

اگرچه کلاس های آموزشی و مفید زیادی وجود دارد که می تواند اوقات فوق العاده ای برای با هم بودن شما و کودکتان فراهم آورد؛ اما در برخی از موارد برای ایجاد یک رابطه خوب با کودک و رشد مهارت های او نیاز به کلاس و کارگاه نیست.

اولین قدم در این مسیر این است که شما  نباید از اینکه نتوانستید یک هفته کودکتان را با  فعالیت های برنامه ریزی شده پر کنید، احساس گناه داشته و دچار عذاب وجدان شوید.

تجربیات حسی که کودک از در آغوش گرفته شدن کسب می کند و ارتباط عاطفی که والدین از طریق تماس چشمی ، صحبت کردن و بازی با کودک برقرار می کنند؛ برخی از  زبان های عشق به کودک هستند که باعث رشد مغز نابالغ کودک شما می شود.

رشد حسی و نورولوژیک کودک

والدین با تماس فیزیکی، چشمی و صحبت کردن با کودک باعث شده تا ارتباطات بین سلول های عصبی که در مغز کودک وجود دارند تحریک شوند.

سلول هایی که پایه های تفکر، احساس و یادگیری هستند. با تحریک این سلو ل ها، مغز کودک  نه تنها برای یادگیریِ مطالب آکادمیکی که در زمان خودش باید بیاموزد، آمادگی پیدا می کند؛

بلکه شما با رشد و حمایت ساختارهای احساسی مغزش، باعث می شویدکه مهارت های حل مسئله،‌ خودآگاهی، سخاوت،‌ مهربانی و همدلی، کنجکاوی، خلاقیت و شادی، در ضمیر نا خود آگاه او ثبت شود.

عشق به کودک همچنین باعث باهوشی شمانیز هم می شود

زمانی که به سئوالات کودک پاسخ می دهید، شما مهارت ها و ارتباطاتی را در مغز خود رشد داده و ایجاد می کنید که کمک می کند نیازهای واقعی کودک خود را بفهمید.

شواهد حاکی از آن است که سازمان مغز مادر تحت تاثیر تعاملات با کودک خود رشد می کند.

مطالعه عصب شناختی ( نوروبیولوژیک) که در مجله طبیعت  تحت عنوان ” دنیای مادری و رشد یادگیری و حافظه” منتشر شد، به این نکته تاکید داشت که تعاملات مادر و نوزاد حیوانات پستاندار، باعث می شودتا سلول های عصبی در مغز مادران رشد کند. همچنین نویسنده در این مقاله به این نتیجه رسیده است که اتفاقات در اواخر بارداری و دوره زودهنگام بعد از زایمان نیز ممکن است به معنای واقعی مغز را تغییر دهد تا شخص توانایی تطبیق با محیط زیست را داشته باشد.

استفاده از زبان های عشق کودک و تاثیرات آن

1- نوازش کردن کودک

لمس کردن، یک غذای مقوی برای رشد کودک و نخستین حس رشد اوست. لمس و نوازش کودک بعد از تولدش، باعث می شود تا کودک به درک احساسی از جهان دست یابد و این درک در تمام طول عمر او اهمیت دارد.

نوازش کودک باعث تقویت هورمون های رشد شده و منجر می شود تا هورمون هایی که استرس را از بین می برند نیز تحریک شوند. با کنترل  هورمون استرس، احساس  پیوند و دلبستگی در کودک به وجود آمده و هر بار قوی تر می شود.

لمس شدن و بغل شدن از سمت والدین لذتبخش است و برای دیدن دنیا، یک جای امن برای کودک محسوب می شود. اگر کودکتان را بغل کنید و راه بروید در حالی که دستانش رهاست کودکتان حرکتی را تجربه می کند که باعث تحریک سیستم وستیبولار خواهد شد.

 

وستیبولار مجموعه ای از کانال های داخل گوش داخلی هستند که وقتی سیال حرکت می کنند پیام هایی را بر سیستم عصبی می فرستند و به رشد زبانی و تعادل کمک می کنند که البته پیش نیاز دانش های بعدی است.

2- تماس چشمی با کودک

طبق گفته نورولوژیست ها دکتر آلن شورا از دانشگاه کالیفرنیا دپارتمان روانپزشکی و علوم بیو رفتاری و دیوید گفن مدرسه دارو و مرکز UCLA فرهنگ،‌ چهره والدین محرک بصری قوی برای رشد مغز اجتماعی و احساسی کودک است.

مارگوت ساندرلند مدیر آموزشی و تربیتی مرکز سلامت مغزی کودکان در لندن می افزاید، مکالمات رو در رو بین والدین و کودکان باعث ترشح هورمونی در مغز کودک شده که منجر به ایجاد مسیرهایی در مغز او می شود.

این هورمون ها، هوش اجتماعی و قدرت برقراری ارتباط کودک را افزایش می دهند. خانم ساندرلند نیز در این رابطه می گوید: این توانایی ابتدایی ترین حس کودک برای دوست داشتن و دوست داشته شدن است.

3- صحبت کردن با کودک

صحبت رو در رو با کودک به اندازه آواز خواندن و کتاب خواندن باعث رشد  لغوی می شود و کمک می کند ریتم ( لهجه ) سخن گفتن را فرا بگیرد. این ارتباطات باعث رشد هورمونی دوپامین می شود که جذب گلوکز توسط مغز کوچک را باعث می گردد.

اما لطفا احترام بگذارید و به نوبت صحبت کنید. اجازه دهید او صحبت کند و زمانی را به سکوت بگذرانید و منتظر پاسخ بمانید.

4- تغذیه با شیر مادر و تاثیرآن بر رشد مغز کودک

داشتن تغذیه مطلوب برای رشد مغز کودک مفید است- بعضی مطالعات ده نکته مفید برای تغذیه از سینه مادر برای بیشتر از 6 ماه را نشان می دهد- تغذیه با شیر مادر باعث افزایش هماهنگی دست و چشم، رشد بصری و مهارت های اجتماعی و زبانی می شود . تغذیه با شیر مادر همچنین در برابر بیماری هایی نظیر عفونت های گوش  از کودک محافظت می کند که در آینده با مسایل یادگیری مرتبط است.

اگر کودکتان با شیر مادر تغذیه نمی کند نگران نباشید شما می توانید هنگام شیر دادن به او بدنش را لمس کرده و نوازشش کنید.

همچنین می توانید با کلمات محبت آمیز و نگاه کردن در چشمان او یک ارتباط حسی خوب و موثر با او بر قرار کنید و از این طریق،  بخش اعظمی از مهارت های گفته شده را در کودک خود پرورش دهید.

5- بازی با کودک

مطالعات نشان می دهند که بازی با کودک ارتباط و احساسی را بین والدین و کودکانشان بوجود می آورد.

این ارتباط هم برای والدین در زمان حال و هم در آینده برای کودکان نقش یک سیستم دفاعی در مقابل مواد مخدر را بازی می کند.

به این معنی که والدین هر تعاملی در قالب بازی با کودک خود بر قرارکنند باعث می شود تا هر دو، سطوح بالایی از آندروفین های بتا- که  هورمون های لذت و پاداش هستند را در مغز خود تجربه کنند و دیگر نیازی به استفاده از مواد محرک بیرونی برای افزایش حس شادمانی و رضایت، نداشته باشند.

همچنین گفته شده هنگام بازی، نیاز های احساسی شما و کودکتان  به طور طبیعی ارضاء می شود و در این حالت، مغز به دنبال روش های غیر طبیعی برای رفع این نیاز ها نخواهد بود.

روشن است که هر چه بیشتر با کودکتان بازی کنید این احساس را در خود و فرزندتان قوی تر خواهید کرد.

6- پاسخگویی به کودک

والدینی که با حوصله به سئوالات کودک خود پاسخی متناسب با نیازش می دهند به او کمک می کنند تا احساس امنیت کند.

این احساس امنیت، هورمونی در مغزکودک ترشح می کندکه باعث می شود تا هورمون های استرس از بین بروند.

به گفته ی محققان، هورمون های استرس برای مغز کودک مانند سم هستند که با هدایت و کنترل آن، در آینده کودک می تواند استرس های خود را به خوبی مدیریت کند.

والدینی که با حوصله پاسخگوی سئوالات کودک خود هستند به مغزکودک خود کمک می کنند تا یک مسیر عصبی صحیح بین مغز ابتدایی ( مغز خزنده ) با منطقه لوب پیشانی ( مغز منطقی ) کودک ایجاد شود. این مسیر به کودک کمک می کند تا با حساسیت به دیگران پاسخ دهد و نشانه های اجتماعی را بخواند و مدیریت کند.

یادمان باشد وقتی با عشق و محبت در همه ی موارد زندگی با کودک همراه می شویم، این عشق باعث می شود تا توانایی های مغز کودکمان چند برابر افزایش پیدا کرده و مسایل مختلف از قبیل: کنترل خشم، حل مسئله، برنامه ریزی و تصمیم گیری و دیگر چالش های زندگی را، هوشمندانه حل و فصل نماید .

به همین آسانی می توانید با عشق ورزیدن، شادی و خنده، بازی و با هم بودن و توجه به داشته های کودک خود و پرورش آنها،  بهترین معلم کودک خود بوده و هوش او را به طور طبیعی افزایش دهید.

نویسنده: پینکی مک کی

مترجم : ندا سائقی

ویرایش و باز نویسی متن : فریبا اباذری

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالا بروید